Followers

Wednesday, September 1, 2010

Kemerdekaan memerlukan Pengorbanan

n kemerdekaan tu aku rase dan alami sendiri tepat pada pukul 1030 malam waktu Canada kat Skeena Avenue pd tarikh 31 Ogos 2010..(malam 21 Ramadhan)

Agreement telah pon ditandatangani antara sume ex tenants 1512 Skeena Ave dan juge landlord umah tersebut dengan beberapa perkara dipersetujui. Antaranya:

1) Pihak lanlord kene pegi balik kat Board of Landlord and Tenants utk drop Notice of Hearing kat mahkamah.

2)No further actions will be taken by ex-tenants to landlord and vise versa (means pasni xkan ade pape kaitan lg antara ktorg n ktorg xnk jumpe atau tgk lg muke diorg)

dan JENG3!! PENGORNBANANNYE IALAH....:

5175cad =RM 15 274 , bebanan kpale otak selama hampir 2 minggu, mase dan juge tenaga nak kene ulang alik dr sini ke sana (dah 6-7 kali aku buke puase kol 12 tgh malam n 1 pagi disebabkan mende nih.

Sedikit Konklusi:
Aku merasakan yg actually solution yg diamek ialah fair play, kalo ktorg xsetuju dgn agrement tu maknenye ktorg akan ke mahkamah dan kemungkinan besar akan terpakse bayar 20ribu cad = RM 59 RIBU. Kenapa? Sebab lanlord umah tu mempunyai harta yg byk n dgn duit, die boleh gune lawyer yg gempak dan memenangi perbicaraan.


KENAPA DIE XTERUSKAN JE BAWAK KES GI MAHKAMAH?

act, lanlord ni adelah landlord yg sgt bermate duitan dan diorg jenis yg mengabaikan tenant,. segala kerosakan dlm umah telah direport tp diorg xamek action/ respon lambat smpi berbulan2, safety feature kat umah tu xsempurna sbb plug dibiarkan x bercover. Byk saksi yg bukan setakat kami, malahan tenant2 lain serta jiran2 tau yg keluarga landlord ni mmg xbgos. Ktorg pon ade check beberape policy kat Act of Landlord and Tenant yg memihak kpd kami.

Pointnye skang, ktorg ade point utk dibicarakan pasal lanlord ni kat mahkamah dan landlord ni juge ade point uk jatuhkan ktorg dan aku rase die akan menang kalo battle diteruskan. TETAPI, kalo mende ni diteruskan, landlord ni akan kehilangan berbelas ribu utk bayar lawyer dan die tau yg ktorg xmampu nk bayar 20ribu cad tuh.. kalo die menang pon, next perbicaraan akan berlangsung 1/2 tahun akan dtg n by that time ktorg dah blah balik msia pon, the worst thing yg bermain dlm kpale otak aku ialah ktorg masuk penjara sbb xleh bayar..

Disini, kite bole nampak kedua dua belah pihak dah mengalami kerugian.. So, the best thing yg bole wat is ktorg bayar sewa umah tu lg sebulan + duit utk drop charge + deductable utk insurance umah tu disebabkan nk baiki damage yg telah dilakukan oleh seseorang diantara kami yg BERSALAH secara xsengaja, tetapi aku consider salah gak sbb cuai (xpepasal org lain terlibat skali sbb name sume ade skali kat dalam lease)

Kadang2 Tuhan turunkan bala xkira org. Org yg xbersalah juga akan terlibat kalo mende dah nak jadik n terpakse tanggung akibat skali.

P/S: In a good way, the enemy taught me a few things that really got me down to brass tacks. Ni sume quote dr mulut die yg aku ingat:
"u dont challenge people" = jgn cari pasal
"study hard n make a lot of money coz u guys ll become engineers" = utk kes ni mmg aku rse sndiri kalo xde duit, xde kuasa n akan slalu kene tindas. Tgk keadaan dunia skarang sudeyhh.. xkan xpaham2 lg kot.. dah smpi mase utk ubah minda kpd minda kelas pertame.

Alhamdulillah.. Hope xde mende yg mengejutkan lg lpas ni sbb aku nk fokus kat study.



1512, Skeena Ave

3 comments:

sarah.azman said...

nak dengar the bright side of the story sket tak? at least korg kene bayar 5 ribu drpd possibilities korg kene bayar 18 ribu cad or go to prison.. seeing as none of u bukan macam michael scofield boleh tatu plan atas badan, xleh la nk break out dr prison (prison ottawa ktne eh?)..
p/s: baca balik, tak berapa nak bright side kut tu.. cheer up.. rumah baru ni jage la baik2..
pp/s: opss.. tertulis panjang.. hehh

Ashraf said...

as a whole, mende ni bukan sesuatu yg "bright"..heheh

ibnuazlan said...

Lawa gambar =)

Please take your time for this =)