Followers

Tuesday, September 7, 2010

Selamat Hari Raye

Raye kali ni dah masuk 3 tahun aku beraye kat Canada.. Nak wat cmne, amanah rakyat kene la pegang btol2 n kene la berkorban. Time2 org kat Msia gembire2 pagi raye makan2 n meriah2 dgn family, aku bersame rakan2 seperjuangan lain dah pon start kelas utk fall term 2010. Fall ni aku ade kelas+lab 6jam straight dr kol 1130pagi smpai 530petang. Nice.

Dalam seminggu cuti ni ade satu mende yg bermain kat kpale aku n semakin lame pk semakin kaco jiwa. Mende tersebut adelah berkaitan terdetiknye hati aku nak keje kat Canada selama 3 tahun at least utk gain experience + duit dgn memane oil n gas company. Tgk la cmne nnti..mungkin masih awal lg aku nk pk pasal mende ni dalam2 skg.. Study pon ade 2 tahun lg. Insyaallah kalo aku berjaye keje kat sini slame 3 tahun, aku mampu bawak balik beratus ribu ringgit balik msia n aku da boleh ade asset sendiri seblom umo aku cecah 30 tahun.

Setelah membuat sedikit research, aku mendapati dgn gaji yg mampu diperolehi oleh seorang fresh graduate engineer, aku mampu membawa balik sehingga 100ribu ringgit setahun ke Malaysia. Bayangkan kalo keje 5 tahun..Perghh.. aku dah ade setengah juta ringgit mase umo aku 27tahun.. Aku bole beli tanah, umah, dan kete kat msia.

Nak2 lg skang ni ade job vacancy kat Fort MacMurray Alberta Canada under shell.. AKu mmg minat sgt nak terjun ke bidang piping utk oil n gas company,n skgni diorg bukak peluang pd fresh graduate 2011 n provide training.

Yg aku tau, byk lg preparation aku nk kene wat seblom aku dpt teruskan niat di hati.
Dapat cable pon best gak..

Slamat Hari Raye, maaf zahir batin..

3 comments:

Farha Ghouse said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri! Salam Perantauan dari China! :D

Ashraf said...

Salam Aidilfitri! :D

dilly-dally said...

good luck on future plans!!
kaklong pun tgah pening kepala nak plan2 ni...

Please take your time for this =)