Followers

Thursday, February 18, 2010

The light shall be projected onto my eyes and my soul through the sensor..

...Dengan perasaan "berani mati", aku dan Milan meninggalkan rakan2 lain dan pergi ke track ski utk golongan separa-pro.. Bukan perasan terrer mahupun skill dah gempak, tetapi kami sukakan cabaran. Dengan ZERO knowledge tentang ski, kami meneruskan perjalanan dengan menaiki "gondola" ke puncak track..Perjalanan ke atas memakan masa selama lebih kurang 5 minit. Dari atas gondola, kelihatan ramai mahluk yang bernama manusia menuruni track dengan pantas dan bergaya di bawah, membuatkan kami rasa bahawa ski ini akan menjadi sesuatu yg mudah utk kami..

Setelah berada di pundak, aku dan Milan berada dalam posisi bersedia utk menuruni bukit salji yg tinggi.. Dengan berbekalkan 2 kayu ski yg berada dalam tangan, kami menolak diri menuruni bukit..

Dalam keadaan sepantas kilat, gravity mampu meningkatkan kelajuan kami sehingga kami hilang kawalan. Aku yang masih berada dalam keadaan tak bersedia dan gabra menjatuhkan diri dengan segera kerana hampir memasuki kawasan gaung. Lalu aku mengucap panjang kerana terselamat.

Keadaan yang sama berlaku berbelas-belas kali sepanjang penurunan aku ke kaki bukit. Aku dan milan tercampak, terpelanting, terberguling-guling dalam proses turun ke kaki bukit.

Antara keadaan yg paling tak dapat dilupakan ialah semasa separuh perjalanan terakhir ski menuruni bukit tersebut. Tinggi~~ dan Curam~~
Aku cuba sedaya upaya untuk menstabilkan badan pada kelajuan 100km/jam..
Jantung aku berdegup macam nak pecah dan hanya Tuhan saje yang tau betapa takutnye perasaan waktu tu.. Aku mengucap banyak2 semasa berada pada kelajuan paling tinggi..

Malangnya, rase takut melebihi rase confident..Sebelah ski board aku tersadung pada ski board yang sebelah lagi semasa sampai kat part track yang menggunung dan mampu melonjakkan sesape yang melepasi part tersebut ke atas.. AKu hilang kawalan dan terbang seperti superman dan jatuh berguling-guling sejauh lebih kurang 15-20m..
Dalam kesakitan, aku bangun dan pasang semula ski board yg tertanggal dari kaki dan meneruskan perjalanan ke bawah yang xbeberapa jauh dari tempat kemalangan..

Setelah beberapa kali aku menaiki track 2 dan mengalami kemalangan berpuluh kali, aku mula biasa dengan ski.. Aku mampu menuruni track 2 tanpa jatuh lagi utk satu perjalanan lengkap dan paling seronok, aku mampu mengawal/membelokkan diri ke kiri dan kekadan dalam keadaan selambe badak.. Aku dapat berski di track amatur dengan mudah dan selesa..

==========================================================================================================================================================================
Malam esoknya..
Badan sakit tak hilang lagi akibat kemalangan2 yang berlaku ketika ski,..
Aku diajak tengok wayang dan makan kat Joey's kerana pada hari tersebut, Selasa. Joey's membuat promosi "all you can eat" utk fish n chip dan South Keys Cineplex pula menjual tiket separuh harga untuk semua cerita. Kat Joey's aku hanya mampu makan satu meal n 2 side dishes sahaje kerana still kenyang tetapi aku mampu minum 3 gelas besar ginger ale kerana kehausan..Kat wayang AKu tengok cite Percy Jackson n the Olympians: The lightning Thief. Ade juge rakan2 yang tengok cite lain.. Such a nice day..

==========================================================================================================================================================================

Hari ini pula, adelah "Photographers Day Out.." Tengah hari tadi aku ke Rideau Centre utk return seluar ski..(Salah satu kelebihan kat Canada ni adelah anda boleh pulangkan balik barang yg anda beli dan dapat semula duit kalo xpuas hati ngan barang tu. Aku gune suar ski tu sehari je lpas tu tadi aku pulangkan balik.. Best sungguh..) Lpas tu, aku berjumpa ngan Kham, Faris dan Bullet di Parliament. Aku dan Bullet dengan Nikon d90, Faris dengan Canon Rebel 500D T1i, dan Kham ngan Nikon D300 baru beliau, kami snap snap snap snap sampai la ke Canal.. Aku amek dalam 4ratus keping gambar untuk harini dan pics tersebut diupload ke dalam facebook tanpa ditapis mahupun diedit kerana aku berasa sgt malas..

==========================================================================================================================================================================

Quote untuk harini: Kalau jadik orang yang tak bersyukur dgn ape yg Tuhan bagi,
rasakanlah bebanan dalam kpale otak dan kesusahan dalam
proses nak mencapai sesuatu.











4 comments:

dilly-dally said...

oh..ari tu long bawa adik2 tgk percy jackson..best!

aLam maya said...

ski boleh membawa maut! nasib baik gua hidup lagi.

Ashraf said...

best2..
sid: macam celaka!! hahahaa!!

TeAqArH said...

uiks..seronoknye...^_____^

Please take your time for this =)