Followers

Friday, June 4, 2010

My history

Entry kali ni menceritakan serba sedikit tentang sejarah diri aku..

Name's Muhammad Ashraf Bin Abdul Jalil, lahir kat Kota Bharu, Kelantan pd 26 Feb 1990.
Act, aku mak ayah aku bukan org Kelantan, ayah ditransfer ke Kelantan sbb keje, so aku kene la ikot skali dr dlm perut..

Cte sket pasal mak ayah pulak.. Diorg due2 org Johor, due2 dok Kluang.. Kenal time skolah menengah xsilap aku.. Pastu yg sdehnye diorg terpakse berpisah time nk sambung study sbb mak aku study kat US n ayah pulak study kat UK..Kemain jauh lagi huruf K ngan S same la gak cam jauhnye diorg time tu..

Ok sambung balik.. Aku dok Klate 3 tahun.. Pastu pindah Kluang.. umo 5 tahun aku pindah JB (Taman Rinting) .Umo 7 tahun aku pindah Taman Megah Ria lak (seblah Taman Rinting). Taman Megah Ria ni boleh dikatekan tempat paling lame aku tggal..cm tanah tumpah darah le kire. Di situlah dimane segala mende2 legend tentang diri aku dan sekeliling berlaku..form 2 aku pindah melake setahun ..form 3 pindah balik megah ria. Abes spm aku masuk Taylors Subang Jaya utk programme ICPU. Seblom tu act aku ade tolak tawaran masuk UIA utk Science Economy..Kalo aku xdtg cni mesti aku dah xjadik engineer n jadik economist.

Cite sket pasal Taman Megah Ria... Satu mende je paling sinonim, Kawasan banyak jenayah. Aku hidup selame berbelas tahun kat ctu macam2 kes dah ade. Kes bunuh tu mmg dah bosan dah dgr. Org kene tetak, kene bunuh n bakar dlm kete, pusat pemprosesan dadah, pergaduhan kaum yg melibatkan kawasan satu daerah JB etc3.. Sampaikan kawasan tu diberi percume kawalan keselamatan oleh helikopter polis tetiap minggu.. Legend kan? Umah aku je dah 3 kali masuk perompak n aku pnah kene pukau..

Ok, zaman persekolahan lak, aku blaja kat Tadika Pintar time umo 5-6 tahun, SK Taman Rinting 2 time darjah 1-5, SK Taman Megah Ria darjah 6, SMK Seri Kota Puteri form 1, SMK Dang Anum Form 2, SMk Taman Megah Ria balik form 3-5.. Im not from boarding school.. So memandangkan aku bukan budak asrama, hidup aku agak bebas bersama kawan2 yg terjal serta mempunyai potensi yg tggi utk menjadi tidak pernah berguna punya worang..

Seorang yg pemalas, suke main2, kaco cikgu, jalan2 dalam kawasan skolah tanpe sebab yg munasabah. Alasan aku sbb bosan jek. Pastu dtg kelas org lain, kaco ckg diorg lak. Pastu masuk bilik guru dengan sesuke hati sbb ade aircond (sejuk sket), keje abeskan biskut2 yg ade kat dapur bilik guru, pastu dihalau keluar oleh guru penolong kanan, lalu memblahkan diri ngan muke seposen bersame kawan lain. Rajin dipakse ckg masuk pertandingan, aku masuk sbb dpt ponteng kelas sbb nak prepare utk pertandingan2 tu..huehhee.. Juge sorang pengawas yg hipokrit dan sering backup membe dan mempergunakan kepercayaan guru..(bapak jahat).. Seorang yg mempunyai mcm2 jenis kawan termasuklah mat rempit, kongsi gelap,mereka yg hidup utk music, ustaz, tabligh, businesman, ahli saham, mat gian, bartender yg dah kene turun pangkat jadik pekerja kedai air jek serta ramaii lagi.. Aku penah keje sebagai technician computer kat kedai repair comp time form 3 dan team leader die foodcourt shopping complex lpas abes spm.. So mcm2 org dah jumpe n kenal.Penah ditipu beribu ringgit sbb men investment yg sememangnye penipu. Suke lepak malam2 ngan pakcik2 yg xigt anak bini sampai kol 5pagi kat mamak ataupon restoran2 dlm taman. Best gak layan2 kpale pakcik2 tu..SPM mmg aku study last minute sebulan terakhir..seblom tu otak aku cm tong kosong.. aku mmg xminat study time2 skolah dlu kerane ia membosankan..

Cte sket pulak pasal ICPU.. Aku rse program ni mmg byk ubah idop aku dr menjadi seorg yg pemalas kpd yg lebih appreciate knowledge, xbertamadun kpd sophisticated, mempunyai lg ramai kawan, melihat dunia yg lagi luas dan isinye,dgn hati n minda yg lg tajam..
Dr skolah dlu smpi la sekarang, hidup cm dlm peperangan..Byk ujian2 telah dilalui dan masih melalui dengan tabah dan berjiwa perang..

Tetibe rase bosan lak type..sambung len kali je lah.. Papehal jangan malu2 masuk flickr saya. Link flickr tu ade kat seblah kanan page ini..tenkius..

2 comments:

dilly-dally said...

bab pemalas tu mmg BONAR SOKALI....

Ashraf said...

yearghh!

Please take your time for this =)