Followers

Wednesday, February 2, 2011

A bridge between reality and imaginary (Laplace Transform)

Kepada yang study math o especially yg amek engineering, tentu anda merasakan Laplace Transform adelah sesuatu yg super cool.. Entry ini hanyalah sekadar utk mendescribekan serba sedikit tentang Laplace Transform berdasarkan fahaman sendiri secara theory semata-mata.

Dalam kehidupan seharian, kte deal dengan banyak perkara yang berkaitan dengan action n reaction (ie: kite makan sbb lapar, sesudah itu kite kenyang / kite belajar utk jadi pandai,so kite dapat ilmu lepas belajar / kite naik kete pergi skolah, lalu sampai la kite kat sekolah) Bukan tu je, even dalam segala teknologi yg kite gune skg ni berkait rapat dgn action and reaction. Dengan kata lain, each of segale mende2 tu sume melibatkan satu sistem dimana kita masukkan input kedalam sistem tersebut dan output dikeluarkan dr sistem tu.

Dan dalam banyak2 sistem yg wujud kat dunia ni, kebanyakannya berkait rapat dengan pergerakan dan masa (ie: kereta yg dipandu bapa anda mahupun anda). Nak dipendekkan cite, sebenarnya sistem seperti itu mampu dianalisis dengan mengubah segala faktor2 yg berkaitan dengan pergerakan tu yg mana hanyalah merupakan kaitan "nombor" dan "masa" kepada "nombor" dan "complex number/frequency/imaginasi"..

Kelebihannya?
Anda mampu menukar sistem kereta bapa anda yg sedang bergerak diatas jalan kepada arus yg sedang mengalir di dalam litar sebuah litar eletrik yg kecil dimana kedua-dua sistem tersebut mengeluarkan response yg sama jika diberi input yg sama (dari segi nombor).

Dengan itu, Jika anda ingin membina sebuah roket, anda tentu tidak mahu roket pertama yg anda bina xjadik/fail dan perlu bina roket lain sbb roket tadi fail. Berape banyak duit nk abes kalo 10 kali wat roket sume xjadik? So, anda ubah la sistem roket tersebut kepada litar eletrik yg berkos lg rendah dan ape2 analisis, refer la pada sistem litar tu dulu, bile dah settle, binalah roket anda...

P/s: Entry ini hanyalah fahaman diri sndiri, tiada kaitan dgn yg hidup ataupun mati. Maaf kalo ade content yg salah

3 comments:

FaRRa said...

hurm...mungkin boleh ubah volumetric flowrate air yg melaui rangkain pipe bwh tanah (dlm various susunan i:e series/parallel) kepada satu model litar electric? camtu ke maksud kau?
kira, flowrate tu cam current,i then susunan pipe yg pelbagai tu cam rintangan? hueh.

Ashraf said...

setakat ni aku xde belajar lg conversion flowrate air dari time domain to frequency domain.. dierectly, xtau bole ke x. tapi so far, vibration system (ie something yg sedang bergerak dan mengandungi impedance n something yg dissipate energy dr sistem tu) boleh ditukar domain gune laplace.hehe.. so maybe boleh cume lagi complicated la nak tukar mathematically.

Ashraf said...

btw, rangkaian system paip tu xsesuai utk defined as circuit tu parallel/series..in context not necessarily true

Please take your time for this =)